Skoči na glavno vsebino

Ni potrebno vsega razumeti, lahko samo občutimo z vso svojo bitjo … je nekakšen moto, ko se vzgojitelji v vrtcu Mehurček pripravljamo na počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Tesno sodelujemo vsi odrasli in otroci, vzgojitelji pa poleg strokovnega znanja damo v projekt tudi del sebe, vsak s svojega močnega področja in otroci z nivoja njihove stopnje razvoja. Tako se učimo in rastemo skupaj.

Otroci velikega pesnika Franceta Prešerna spoznajo preko biografije Mojiceje Podgoršek,      O dečku, ki je pisal pesmi. Začutijo empatijo do nekoga, ki je bil nekoč, kot oni, otrok. Otrok, ki je imel rad živali, se z njimi pogovarjal in jim pisal pesmi. Otrok, ki je daleč od doma pogrešal svoja starša, svoj dom, svoj domači kraj Vrba … In ko pesmi prisluhnejo, jo tudi občutijo.

Ob tej in drugih vsebinah spoznavajo, da je naša domovina naš dom, naš vrtec, naša Slovenija s simboli (slovenska zastava, grb, naša himna). Močan naboj glasbe naše himne jih prevzame v trenutku. Vedo, da jo je napisal France Prešeren. Tako opremljeni s tovrstnim znanjem smo pripravljeni na počastitev praznika dneva kulture.

Ob sceni z otroškimi reprodukcijami slik in s portreti Franceta Prešerna ter z vzgojiteljem Benjaminom v vlogi Franceta Prešerna ob mizi s peresi, starinskim svečnikom … smo pozdravili naš avditorij mlajših otrok in strokovnih delavcev vrtca. Z verzi in mislimi otrok o domovini, pesnikih in pisateljih smo povezali recitacije otrok, petje  pevskega zbora Mehurček, plesne in gibalne prikaze različnih vsebin, petje in igranje odraslih na klavir, kitaro in violino v čudovit program. Nastopajoči odrasli in otroci smo utrdili spoznanja o pomenu povezanosti, sodelovanja in lepote izražanja na vseh področjih umetnosti.

Vztrajanje najmlajših v enourni predstavi nam ponovno potrjuje začetno misel:

» Ni potrebno vsega razumeti, lahko samo občutimo z vso svojo bitjo…«

V imenu strokovnih delavcev enote Mehurček zapisala Mirjana Štelcer

no images were found

 

Dostopnost