Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

V sklopu izobraževanj (ki jih tekom leta načrtujemo s strani Vrtca Zarja), katerih vsebine vselej prilagajamo trenutnim aktualnostim, imamo v Celju oz. natančneje v Plesnem forumu, enkratno priložnost, da se neposredno seznanimo s pričevanjem in predstavitvijo nekaterih priznanih slovenskih strokovnjakov, ki bodo v četrtek, 17. 10. 2019 ob 17.00,  predstavili dokumentarni program Bojana Kodelje, z naslovom »Izzivalec ulice 2«.

Tema se nanaša na tako imenovano »zasvojenost z nekemičnimi snovmi« oz. tudi imenovano »odvisnost od odnosov« in se navezuje na vzročno-posledično povezavo s problematiko prisotnosti vseh vrst in oblik nasilja med mladimi v družbi nasploh.

Ker gre pri odvisnosti, tako od kemičnih, kakor tudi od nekemičnih snovi, za identično zlorabo v načinu vedenja in posledično delovanja biokemičnega procesa v možganih, posledice teh zlorab pa se izražajo na zelo različne načine, najpogosteje pa kot nezavedne oblike psihičnih in fizičnih zlorab, različnih vrst in oblik manipulacij, motenj v prehranjevanju, ki se pogosto izražajo v obliki različnih strahov, jeze, besa, samopoškodovanja in raznovrstnega nasilja, vam priporočamo, da se, v kolikor imate to možnost, udeležite te predstavitve.

Te stvari niso novost (razen morda odvisnosti/zasvojenosti od elektronskih medijev), ki pa je, tako kot zasvojenost od iger na srečo, od letošnjega leta dalje priznana kot bolezen, ki jo zdravi uradna medicina.

Strokovnjaki namreč trdijo, da se proces zdravljenja odvisnosti od odnosov prične šele z začetkom zavedanja in zato je tovrstno izobraževanje že ena od priložnosti za »nov« začetek tovrstnega zavedanja.

Ravnateljica, Mateja Kobal

 

Dostopnost