Skoči na glavno vsebino

V vrtcu Zarja dajemo tovrstnim praznikom izredno velik pomen, saj se zavedamo, da je kultura nekaj kar nas spremlja skozi vsak dan v letu in na vsakem koraku. Kultura je nasmeh, prijazna in iskrena beseda. Kultura je dobro jutro in dober dan. Kultura je biti prijazen do sočloveka in da se počaka v vrsti brez prerivanja. Kultura je podati roko in ponuditi pomoč … in seveda, kultura je knjiga, pesem in naš France Prešeren.

Kultura je vse to in še več.

Tudi letos smo tradicionalno obeležili Prešernov dan po vseh enotah vrtca. Slavnostno smo se uredili, skupaj z otroki pripravili kulturni program, prostore pa čarobno spremenili v prizorišča kulturnega dogajanja. Pesniški duh Franceta Prešerna se je na petkov dan sprehodil po enotah vrtca in se dotaknil otroške domišljije ter vse zbrane ponesel v svet poezije.

Kralj Matjaž je otroke in odrasle iz enote Ringa Raja popeljal v skrivnostnost preteklega časa, Prešeren je z Uršiko zalo v enoti Živ Žav raziskoval skrite kotičke Celja in jih seznanjal s svojimi pesniškimi deli, enota Čira Čara pa je naredila  »čiračara, abrakadabra« in spremenila vrtec v pravo malo gledališče. V enoti Mehurček je svoje čare pokazal Povodni mož in zapeljal Uršiko v mehurčke svojega kraljestva, enoto Iskrica pa je Lepa Vida ganila s svojo zgodbo.

Ne smemo pa pozabiti, da so bili vendar otroci glavni junaki celotne zgodbe. Ponovno so dokazali, da znajo in zmorejo zapeti Zdravljico z velikim ponosom in kot bi se izrazila Ida Semenič: » Kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi.«

Zapisala: Lilijana Stokić, dipl. vzg.

 

Dostopnost