Skoči na glavno vsebino

Letos v pobudi Evropskega tedna mobilnosti prihaja do korenitih sprememb.

Akcija, ki je od leta 2002 v tednu od 16. do 22. septembra opozarjala na potrebo po spremembi naših potovalnih navad, se namreč združuje s kampanjo Potuj raznoliko (Do the Right Mix). ETM tako postaja vrhunec celoletnih prizadevanj za okolju in človeku prijaznejše načine mobilnosti.

V Sloveniji pa se letos vpleta še akcija Pripelji srečo v službo, ki z nagradami trojke sodelavcev spodbuja, da se odločijo za aktivni prevoz in se v službo odpravijo s kolesi.

IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.

je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (http://www.tedenmobilnosti.si/2015/).

V vseh enotah Vrtca Zarja smo ob dnevu mobilnosti namenili poudarek na okoljevarstvenem zavedanju ter zavedanju učinka gibanja na naše telo in zdravje.

V oddelkih 4-6 so razmišljali o alternativnih možnostih vožnje ter se pogovarjali kakšen je bil svet pred izumom avtomobilov in kakšen bo v prihodnosti. Organizirali so izlete v bližnjo in daljno okolico ter spodbudili otroke in starše, da se namesto z avtom, v vrtec pripeljejo s kolesom, skirojem ali rolerji.

V enoti Čira čara so po zajtrku izvedli gibalno igro, v kateri so ob ustvarjanju gibalnih motivov ponazarjali različne načine mobilnosti, ki ne vključujejo motornih vozil. Otroci so samodejno naštevali in z gibanjem uprizarjali kolesarjenje, rolanje, vožnjo s skirojem, hojo, tek … Ob uporabi svoje domišljije so naštevali primere, ki sicer niso ravno sovpadali z možnostjo uporabe vozil do vrtca, vendar smo ob njihovi motiviranosti za gibanje uprizarjali smučanje, polet z jadralnim letalom, veslanje, vožnjo z eskimskimi vlečnimi sanmi in se ob tem pogovorili o različnih podnebnih značilnostih v različnih državah.

Po gibalni dejavnosti so se osredotočili na spremembo v bitju srca, ki je po opažanju otrok sedaj bilo hitreje. S pedagoškim pogovorom so ozavestili pozitivni učinek gibanja na zdravje.
Dejavnost je spodbudila otroke k razmišljanju, kar je potrdil deček z izjavo: „Ko telovadimo srček hitreje bije in mi dobimo mišice.“

Ob bivanju na igrišču so se osredotočili na avtomobile, ki so vozili ob cestišču mimo vrtca ter s pedagoškim pogovorom ugotovili, da avtomobili z izpušnimi plini onesnažujejo okolje in da lahko z bolj zdravimi alternativami sami prispevamo k bolj čistemu okolju.
Otroci so pripovedovali o izkušnjah kadar s starši preživljajo čas v naravi v gibanju, kolesarjenju, rolanju … ter svoje prijetne občutke, ki jih ob tem doživljajo.

V vseh enotah so bili na asfaltnih površinah igrišča organizirani poligoni. Otroci so z vožnjo na kolesih, skirojih in poganjalcih razvijali motorične spretnosti ter ob tem obnovili cestno prometne predpise. Dejavnosti so pri otrocih vzbudile zanimanje, omogočile dvig znanja na višji nivo in vsekakor boljšo ozaveščenost o pozitivnih učinkih bolj zdrave ter okolju prijazne alternative »brezmotornih« prevoznih sredstev.
Na osnovi poročil Urške Mastnak, Katje Točaj in Nenada Vraneševića zapisala Tadeja Pfeifer

no images were found

Dostopnost