Skoči na glavno vsebino

https://zarjatest123.splet.arnes.si/files/2024/02/Vloga-za-vpis-novincev-2024-2025.pdf

Postopek vpisa

 

Vrtec vpisuje in sprejema novince v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto. Javni vpis za novo šolsko leto poteka v mesecu marcu in ga vrtec vsako leto objavi v lokalnih sredstvih javnega obveščanja, na svoji spletni strani ter na spletni strani občine ustanoviteljice.

Vloge za vpis, ki prispejo po roku javnega vpisa, se obravnavajo kot vloge za vstop novinca na prosta mesta, ki bi morebiti nastala v obstoječih oddelkih med šolskim letom. Pri vključitvi imajo prednost otroci, ki so na čakalnem seznamu vrtca oz. centralnem čakalnem seznamu (kjer so združeni čakalni seznami vseh treh javnih vrtcev v MO Celje).

Vrtec sme sprejeti otroka, ki je dopolnil starost najmanj enajst mesecev, če starši ne uveljavljate več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.

Vrtec v začetku novega šolskega leta sprejme novince, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v vrtec s septembrom tekočega leta. Ostale otroke sprejema, ko izpolnijo z zakonom določen starostni pogoj za vstop v vrtec in če ima vrtec še prosta mesta v že oblikovanih oddelkih po LDN.

Starši oz. skrbniki dobite Vlogo za vpis otroka v vrtec na spletni strani Vrtca Zarja in osebno na upravi vrtca.

 

Vloga za vpis otrok NOVINCEV v vrtec za šolsko leto 2024 – 2025

 

Prvič v vrtec

 

Vstop v vrtec je za otroka velika sprememba, naj gre za malčka ali starejšega otroka. Če se pokažejo težave, ki se lahko kažejo na različne načine, se čimprej dogovorite z vzgojiteljem za pogovor. Skupaj boste lažje pomagali otroku pri premagovanju začetnih težav. Zelo pomembno pa je vaše zaupanje v naše strokovno delo.Otroci se na prvi stik z vrtcem različno odzivajo.

Začetne težave lahko starši omilite tako, da:

  • življenje v vrtcu presojate dobrohotno in realno,
  • zaupate vzgojnemu osebju, ker vaše zaupanje čuti tudi otrok,
  • se čim hitreje seznanite s pravili vrtčevskega življenja, zato se s podrobnimi vprašanji obrnite najprej na vzgojno osebje oddelka, v katerem je vaš otrok (pogovor rešuje težave),
  • že prve dni seznanite vzgojno osebje z otrokovimi posebnostmi in navadami, tudi z morebitnimi razvadami ali težavami,
  •  izkoristite že prvi dan otrokovega bivanja v vrtcu kot začetek njegovega uvajanja; otroka ne pustite v vrtcu prvič več kot polovični čas, še bolje manj; lahko ste nekaj časa z njim v oddelku oz. ga puščate vedno dalj časa v oddelku,
  • dovolite otroku odnesti s seboj v vrtec igračo, ki ga bo spominjala na dom,
  • ne obljubljajte otroku, česar ne morete izpolniti,
  • otroka poslušajte, sprejemajte njegova čustva, tudi neprijetna, saj se bodo kmalu spremenila,
  • ne pozabite, da se bodo vtisi spremenili, ko si bo otrok nabral prve dobre izkušnje,
  • pustite času čas, poskusite biti strpni in potrpežljivi: z otrokom, vrtcem in tudi s seboj.

 

 

Dostopnost