Skoči na glavno vsebino

Pa smo le dočakali pomlad; že naše babice so za 12. marec govorile, da se takrat ptički ženijo. Stari običaj namreč pravi, da so se dekleta nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož. Da se ptički ženijo ravno na ta dan ni naključje, saj je čas njihove ženitve povezan z dolžino dneva, ki prav v tem času premaguje luč. Od tod tudi običaj, da na ta dan spustimo luči v vodo, saj naj bi voda s sabo odnesla vse slabo, vse skrbi, in nenazadnje tudi zimo, s tem pa prinesla sonce in pomlad.

Tudi v enoti Ringa raja smo se odločili, da obudimo ta star slovenski običaj in z otroki izdelamo »gregorčke« – plavajoče hišice. Vsak od otrok je izdelal svojo hišico, ob tem pa uril svoje finomotorične spretnosti (rokovanje s škarjicami). Zaradi slabih vremenskih razmer z otroki gregorčkov nismo spustili v naravi, smo pa plovnost opazovali v skupini. Otroci so opazovali, kako dolgo hišica plava, kdaj se potopi, ali spreminja smer in ugotavljali vzrok za to.

Ob Gregorjevem so naše babice iz kvašenega testa izdelale ptičke, ki so jih obesile na veje drevesa ter tako presenetile otroke. Lahko si samo mislite, kakšno veselje se je risalo na njihovih obrazih. Tudi na obrazih naših otrok …

no images were found

Dostopnost