Skoči na glavno vsebino

Končno smo dočakali obisk pri zobozdravniku.  V vrtcu smo si po zajtrku umili zobe in se odpravili peš proti mestu. V okviru programa Zobomiška smo se v oddelku Balon ponovno odpravili v zobozdravstveno ordinacijo gospe Helene Pungeršek, dr. dent. med., spec. zobne in čeljustne ortopedije. Z podrobnim opisom nalog zobozdravnice smo se seznanili že preteklo šolsko leto in zato smo tokrat spoznali poklic ortodonta. Seveda smo se predhodno najprej poigrali z izgovorjavo same besede, potem pa nam je gospa Helena razložila, kaj le-ta počne. Ortodont nič ne puli, nič ne vrta, ampak zobe prešteje, jih natančno pregleda kako rastejo in kako se giblje naš jeziček.

Tekom pogovora nam je podala kar nekaj koristnih nasvetov, ki jih bomo z veseljem upoštevali. Z njene strani pa so nam bile podane prav posebne naloge. Prva naloga je bila, da se moramo vsak dan igrati konjička, da tleskamo z jezikom in s tem krepimo mišice jezika. Druga naloga je bila, da moramo poskrbeti, da imamo med spanjem in poslušanjem usta zaprta, da dihamo skozi nos in ne skozi usta. Pri tretji nalogi pa je poudarila, da moramo čim več telovaditi z ustnicami in jezikom.

Kmalu smo ugotovili, da je pregled zob pri prijazni medicinski sestri in ortodontinji lahko zelo zabaven. Poleg vseh dragocenih nasvetov, ki smo jih dobili, je vsak otrok dobil tudi presenečenje in sicer zobno ščetko, zobno pasto in medaljo za pogum ter lep nasmeh.

Zadovoljni smo zapustili ordinacijo s spoznanjem, da nam je pri zobozdravniku in ortodontu lahko zelo prijetno, še posebej, če dobro skrbimo za svoje zobe. Ko smo se vračali proti vrtcu, smo stopali še bolj pogumno in ponosno, z medaljami lepih in zdravih  nasmehov.

Zapisali: Milena Kosmač in Nataša Koštomaj

Dostopnost