Skoči na glavno vsebino

Na osnovi predhodnega dogovora smo se na prijetno topel pomladni dan vzgojitelji skupaj z otroki iz enote Živ žav odpravili na obisk in ogled Poklicne gasilske postaje Celje.  Že ob samem prihodu nas je sprejel prijazen gasilec in nam  podal osnove ravnanja v primeru intervencije v času našega obiska na postaji. Skozi celoten ogled nas je tako vodil gasilec Klemen, ki nam je poleg samega prostora predstavil različne pripomočke kot so: gasilska obleka, različna orodja, reševalni pes in seveda avtomobile za gašenje požarov ali reševanje ljudi oz. pomoč v primeru kakršnihkoli nesreč.

V okviru predstavitve poklica smo seveda bili deležni ogleda čisto pravega spusta gasilca po drogu v primeru intervencije. Otroci so takoj dobili asociacijo na risanega junaka gasilca Sama, kar jim je pričaralo nasmeh na obraz in seveda možnost podoživljanja same vsebine na konkretni izkušnji. Še posebej pa smo se vsi skupaj razveselili reševalnega psa, ki nosi enako ime kot naš slavni risani junak Samo. Poleg naštetega smo si v nadaljevanju ogledali še čoln za reševanje na jezerih, rekah ali morju, predstavljena nam je bila gasilska cev in lestev, na katero pa se je pogumno povzpel eden od gasilcev in se skupaj z njo dvignil nekaj metrov nad tlemi.

Po odhodu iz gasilske postaje smo bili deležni še obiska policistov v vrtcu, pogovarjali smo se o varnosti, pravilnem vedenju na cestišču in o tem kako lahko poskrbimo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Ena izmed ključnih zadev pa je bilo vsekakor osveščanje otrok in odraslih o pomenu ter namenu varnostnih pasov in seznanitev s signalizacijo policistov na nujni vožnji. Tako kot gasilci so nam tudi policisti predstavili  različne pripomočke in sredstva, med njimi motor, policijski kombi in policijskega psa, ki pa je, za razliko od reševalnega gasilskega psa, dresiran v bolj strogi obliki. Otroci so policistom zastavljali različna vprašanja, jim z veseljem prisluhnili in se njihovega obiska zelo razveselili. Za nami je bil dopoldan poln doživetij, katera nam bodo ostala v prijetnem spominu.

Zapisala: Nina Veler, dipl. vzg.

Dostopnost