Skoči na glavno vsebino

Kot vsako leto smo se tudi letos z otroki udeležili dneva odprtih vrat Slovenske vojske. Otroci so z navdušenjem pričakovali, kaj vse bodo videli in doživeli …

Na samem začetku smo si ogledali vojaška vozila: vojaški helikopter, motorje vojaške policije in oklepnike Patria AMV. Ustavili smo se tudi pri članih Civilne zaščite, kjer so otroci obnovili znanje o tem, kaj storiti v primeru nesreče, bolezni ali če se kje izgubijo, kam pokličejo, koga in na katero številko. Obiskali smo še gasilce, ki so nam predstavili svoja kopenska, prav tako vodna vozila, pozdravila pa nas je tudi njihova psička Kori.

Vojaki so imeli razstavljeno opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu in katero so si otroci pogledali, poimenovali in tudi preizkusili (daljnogled, maske proti bojnim strupom …).

Otrokom so vojaki pripravili med drugim tudi spretnostno-gibalni poligon, kjer so utrjevali spretnosti in gibalne sposobnosti, prijazna vojakinja pa jih je, če so želeli, namazala s pravimi maskirnimi barvami.

Na koncu smo se družili še z reševalnimi psi. Inštruktorica psov nam je predstavila, kako poteka iskanje pogrešanih oseb, in to s kužkom tudi nazorno pokazala.

Preživeli smo čudovit dopoldan, poln nepozabnih vtisov in zagotovo se naslednje leto zopet odzovemo vabilu.

Zapisala: Iva Čmak

Dostopnost