Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

trenutno se srečujemo z razmerami, ki jih do sedaj še nismo poznali oz. so nam bile še nedolgo nazaj povsem tuje. V tem stresnem obdobju, ko smo ob poplavi informacij v medijih o širjenju virusa tudi odrasli  zelo negotovi, se poraja vprašanje, kako te informacije dojemajo in sprejemajo naši najmlajši.  Že pred samim zaprtjem vrtcev so se vzgojitelji z otroki na to temo veliko pogovarjali. Skupaj so se učili oz. ponovno obnavljali in nadgrajevali že osvojeno znanje z vidika zagotavljanja osebne higiene, kako se lahko zaščitimo pred tem, kaj so virusi, predvsem pa so se podučili o pravilnem načinu umivanja rok in higieni kašlja.

Sedaj si želimo, da s tem nadaljujete tudi v domačem okolju. Ena od možnosti, kako otrokom približati nekoliko zahtevnejšo vsebino je prav gotovo prebiranje pravljic.

Za najmlajše je zelo primerna zgodba, ki smo jo našli na spletni strani “MINI ROKICE”

“Nekje sredi velikega mesta se je rodil majhen virus – imenujemo ga KoronaVirus. Tako je majhen, da ga s prostim očesom ne moremo videti, ne moremo ga prijeti, lahko pa zaradi njega zbolimo.

KoronaVirus je stkal svoj zloben načrt. Selil se bo med otroki, starši, dedki, babicami in vsemi, ki so nam blizu. Tako bi jim ponagajal in zaradi njega bi vsi zboleli. Tako je pretkan, da se mu uspe v človeka skriti tudi za dva tedna in šele nato pokaže kaj vse zmore. Grize nosek in pljuča. Zato kihamo, smrkamo in imamo vročino.

Če je virus dovolj poreden lahko babico ali dedka odpeljejo v bolnišnico, kjer jima prijazni zdravniki in medicinske sestre pomagajo. Lahko se zgodi, da dedka in babice ni več nazaj. To pa se lahko zgodi tudi mamici in očku, bratcu in sestrici ali tebi.

Poredni virus je samo virus, ki brez človeka ne more preživeti. S kihanjem in kašljanjem se širi in išče vedno znova in znova nov dom. Virus lahko premagamo na čisto enostaven način – izognemo se igranju z drugimi otroki, obiskom prijateljev in trgovinam. Koronavirus se boji tudi tople vode, mila in predvsem čistoče.

Otrok, njihovih bratcev, sestrice, mamice in očka se bo virus izognil, če si bodo redno in pridno umivali roke (še posebej ne smejo pozabiti na milo), se izogibali drugim in nekaj časa preživeli kot družina doma.

Tudi tvoji prijatelji in sorodniki so se odločili, da se bodo borili proti temu zlobnemu virusu. V vrtcu sedaj ni nikogar, šole so prazne in ljudje so doma.

Še malo pa nam bo vsem skupaj uspelo premagati ta zlobni virus in ga pregnati iz našega mesta. Saj boš pomagal a ne? Zato, da se bomo potem spet lahko družili, spuščali po toboganu, se lovili, vozili s kolesom in se podili za sosedovo mačko. Obiskali babico in dedka, praznovali rojstni dan s prijatelji, se odpravili v gledališče, v vrtec in šolo … se kmalu vidimo, ostanite zdravi, uživajte kot družina in pošiljamo vam velik OBJEM.”

Tudi v centru MOTUS so pripravili prav posebno slikanico, ki na enostaven način otrokom prikaže in obrazloži trenutno perečo težavo oz. zakaj je pomembno, da v času epidemije ostanemo doma.

Slikanico lahko skupaj z vašim/i otrokom/ki prelistate TUKAJ.

Na spletni strani NIJZ (tukaj) so napotki, kako se o virusu pogovoriti z otroki.

Situacije, v katerih je prisotna negotovost, lahko sprožijo tesnobo tako pri odraslih kot pri otrocih. Otroci se na takšne situacije odzivajo različno. Lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, tesnobni, lahko se umikajo ali nasprotno, bolj intenzivno iščejo družbo in stik z odraslimi.

Situacija, ki smo ji izpostavljeni zaradi dogajanja v zvezi s koronavirusom, nas postavlja pred svojevrsten izziv. Otroci bodo v aktualni situaciji  – zaprtje šol in vrtcev – mogoče imeli več vprašanj v zvezi z dogajanjem kot sicer. Otroci se zgledujejo po obnašanju odraslih in v njihovem obnašanju iščejo tudi pomiritev, zato odraslim in staršem svetujemo, da, če se le da, ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. V nadaljevanju navajamo nekaj usmeritev za pogovor z otroci.

  • Večina otrok je za virus že slišala, zato se pogovoru o tem ne izogibajte. Pomanjkanje in prikrivanje informacij, prav tako tudi nepreverjene informacije ali informacije iz nestrokovnih virov, lahko povečajo stisko ali strah.
  • Informacije v zvezi z virusom se hitro spreminjajo, zato preverite, da boste tudi sami imeli veljavne informacije. Vse informacije v zvezi s koronavirusom in nastalo situacijo, pridobivajte iz zanesljivih virov (npr. ministrstva, NIJZ, WHO, in medijev, ki te informacije povzemajo).
  • Ne bojte se otroku povedati, če česa ne veste oziroma nimate odgovorov na vsa njegova vprašanja.
  • Pomembno je, da ste otroku na voljo, ter mu omogočite in dovolite, da spregovori o svojih čustvih. Povejte mu, da ga imate radi in ste mu na voljo za pogovor in igro.
  • Prilagodite informacije starosti otroka. Mlajši otroci bodo običajno imeli konkretna vprašanja (Kaj je to koronavirus? Ali bo kdo zbolel? Kako lahko preprečijo bolezen?), starejši otroci bodo lahko imeli bolj kompleksna vprašanja (Kaj to pomeni za mojo družino? Ali lahko kdo umre? Kaj to pomeni za ves svet? Se lahko zgodi, da bodo zaprli trgovine in bo zmanjkalo hrane?).
  • Otrokom ne posredujte preveč informacij naenkrat, odgovarjajte na tisto, kar jih zanima in kar vas sprašujejo. Pogovor služi cilju, da otroka pomirite in z jasnimi informacijami zmanjšate možnost zastrašujočih predstav oziroma misli o bolezni.
  • V svojih odgovorih bodite mirni, iskreni in jasni. Otroku sporočite, da gre za obdobje, ki bo minilo.
  • Otroku dajte občutek varnosti in kontrole. Sporočite mu, da zdravstvene in druge strokovne službe delajo vse kar je v njihovi moči, da zaščitijo in ohranijo njihovo zdravje. Informirajte ga o tem, kaj lahko sam naredi za to, da prepreči širjenje bolezni in okužbe.
  • V pogovoru se izogibajte katastrofiziranju in napovedovanju črnih scenarijev. V skladu z otrokovimi vprašanji, naslovite realne možnosti (npr. lahko se zgodi, da kdo od bližnjih zboli in bo potreboval zdravniško pomoč).
  • Omejite čas pogovora o koronavirusu. V zadnjih dnevih je koronavirus (pre)pogosta tema naših pogovorov, dostikrat se zgodi, da govorimo le o tem in smo pri tem zaskrbljeni. Pomembno je, da v času, ki ga preživljamo z otroci, pogovor o koronavirusu omejimo in se osredotočimo tudi na druge vidike našega življenja, predvsem tiste, ki jih lahko nadziramo in so pozitivni.
  • Rutina zmanjšuje negotovost, zato, kolikor se da, ohranite vsakodnevni ritem in rutino (otroku omogočite igro, sprostitev, počitek …).
  • Otrokom smo odrasli vzgled. Že s svojo mirnostjo, samozaupanjem ter zagotavljanjem občutka varnosti lahko prispevamo k zdravju in dobremu počutju otrok.
  • Predvsem pa poskrbite zase.

Pomoč v stiski: v skrbi za zdravje občank in občanov je Mestna občina Celje sprejela številne ukrepe, s katerimi želi ljudem pomagati in preprečiti širjenje koronavirusa. Upravnikom stanovanjskih blokov v Mestni občini Celje so bila posredovana obvestila, da lahko vsi občani, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč pri nujnih opravkih (trgovina, lekarna), med 8. in 15. uro pokličejo na Civilno zaščito na telefonsko številko 03/ 491 09 20. V sporočilu so še zapisali, da se lahko občani v tem času za dodatne informacije obrnejo tudi na Mestno občino Celje na telefonsko številko 041 774 686.

Internet kot podporni medij ob duševni stiski:

  • #tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net.
  • Med.Over.Net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področjih www.med.over.net.
  • NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM www.nebojse.si
  • Spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo. www.zivziv.si

Več virov pomoči lahko najdete na zadnjih straneh publikacije »Kam in kako po pomoč v duševni stiski« na naslednji povezavi.

INFORMACIJE O KORONAvirusu so dostopne na spodnjih spletnih straneh ter na brezplačni telefonski številki 080 1404:

 

Kako preživeti dan z otrokom doma?

Zelo pomembno je, da imate doma rutino, ki je bila podobna navadnemu delovniku. Torej, vstajanje, umivanje, zajtrk, prostočasne dejavnosti, gibanje, kosilo, počitek in zopet gibanje kolikor je mogoče glede na dane razmere. To otrokom predstavlja občutek varnost, saj so dogodki zanj predvidljivi.

Otrokom lahko ponudite različne dejavnosti, najbolj zanimive so prav gotovo likovne zaposlitve (plastelin, vodene barvice, striženje papirja, risanje, barvanje …). Oblikujete si lahko tudi kotiček z družabnimi igrami, skupaj prebirate pravljice ali samo izkoristite čas za pogovor, skratka počnete vse tisto kar vas veseli. Mogoče bi bilo v tem času smiselno prisluhniti tudi vašim otrokom, pogosto imajo bogate ideje, kako kvalitetno in na najbolj ustvarjalen način preživeti dopoldne ali popoldne v krogu družine. Predvsem pa se veliko pogovarjajte in poskušajte načrtovati aktivnosti že predhodno skupaj z otroki (en dan prej, tako kot v vrtcu). Otroci bodo imeli občutek pripadnosti in manj pozorni bodo na aktualne dogodke okoli sebe oz. se ne bodo toliko ukvarjali z informacijami glede trenutno pereče situacije. Sicer ni priporočljivo, da jih povsem izključujemo pri tovrstnih vsebinah pogovora, a vseeno naj se življenje odvija okoli njih kar se da normalno.

Četudi so dnevi pred nami trenutno zelo negotovi, je to vseeno primeren čas, ko se lahko ponovno zbližate s svojimi najbližjimi. Drži, da vsi potrebujemo veliko potrpljenja, medsebojne strpnosti, a vse te preizkušnje nas lahko naredijo samo še močnejše.

V samoizolaciji je Isaac Newton prišel do ideje o sili gravitaciji, torej velike preizkušnje v nas prebudijo največje darove in čare. 

Ostanite zdravi in upamo, da vam bodo naši nasveti polepšali trenutke, ki jih preživite skupaj z otroki. Pomembno pa je, da ste odgovorni predvsem do svojega zdravja in zdravja soljudi ter da ravnate v skladu z navodili za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni in aktualnimi priporočili NIJZ.

Ravnateljica, Mateja Kobal

 

Dostopnost