Skoči na glavno vsebino

Skupni prostori v vseh naših enotah vrtca, so se na današnji dan odeli v barve KULTURE. Tako veliki kot mali otroci smo obeležili SLOVENSKI KULTURNI DAN, ki ga praznujemo 8. februarja, v čast našemu največjemu pesniku, dr. FRANCETU PREŠERNU.

Dr. France Prešeren, danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V manjšem obsegu obeležujemo tudi obletnico njegovega rojstva kot Ta veseli dan kulture.

V vrtcu že kot dolgoletna tradicija, potekajo dan pred praznikom kulturne prireditve, ki jih pripravijo strokovni delavci skupaj z otroki. Sodelujejo od najmlajših do najstarejših, kjer poleg bogatega kulturnega programa, vedno izpostavijo kaj vse je lahko kultura. Kultura je lahko pesem, ples ali knjig in pravljica v njej. Kultura je prijazna beseda, spoštljiv odnos ali le topel stisk roke. Torej kultura je lahko marsikaj, saj nas spremlja na vsakem koraku, danes, jutri … 

V tem prepričanju in zavedanju vzgajamo tudi naše bodoče generacije, zato k organizaciji tovrstnih dogodkov vedno pristopimo z veliko mero odgovornosti. Zavedamo se, da kultura domuje v tebi in meni in v vseh nas, v hiši ali bloku, v otrocih in odraslih, v besedi in dejanjih …

Kulturo ustvarjamo in živimo vsak dan, zato naj bo kulturno obarvan ne samo jutrišnji praznik, temveč vsak dan v letu, pri meni, pri tebi in pri vseh nas.

Doživimo pa jo lahko na različne načine, tako kot npr, otroci iz enote Iskrica, ki so se jim na današnji dopoldan pridružili tudi KURENTI iz Ptuja. 

Ravnateljica, Mateja Obrez

Dostopnost